Hulp bij schulden: 5 tips en wanneer bewindvoering aanvragen

hulp bij schulden

Wanneer heb je hulp bij schulden nodig? Het kan zijn dat je schulden oplopen en dat je steeds minder grip krijgt op je financiën. In veel gevallen komt dit door bepaalde tijdelijke omstandigheden, zoals ziekte, verlies van je baan of een scheiding. Het is raadzaam om op tijd hulp in te schakelen.

In bepaalde omstandigheden is er op de korte termijn niet direct een oplossing, in dit geval is het belangrijk om hulp bij schulden te krijgen. Het laatste wat je wilt is dat de situatie uit de hand loopt en dat je deurwaarders op de stoep hebt. In dit artikel behandelen we 5 tips over hoe je het beste kunt omgaan met schulden.

Tip 1: krijg inzicht in je huidige financiële situatie

Weet jij wat momenteel jouw totale schuldenlast is? Wat zijn daarnaast je maandelijks uitgaven? Het is belangrijk om inzicht te krijgen in je uitgavenpatroon en te bekijken welk deel hiervan opgaat aan schulden.

Ook is het belangrijk om te weten wat je totale inkomsten zijn. Daarbij gaat het niet alleen om je salaris, maar ook om eventuele toeslagen van de belastingdienst of zaken zoals kinderbijslag. Vervolgens is het belangrijk om het verschil inzichtelijk te krijgen.

Geef je meer uit dan er maandelijks binnenkomt? Dan lopen je schulden op. Hierdoor kan de financiële situatie escaleren waardoor je alsmaar verder in de problemen komt.

Is het moeilijk voor je om inzichtelijk te krijgen wat je uitgavenpatroon precies is? Een handige tool en de eerste stap om hulp bij schulden te krijgen is een huishoudboekje. Vaak zijn er ook digitale varianten beschikbaar die je gratis kunt downloaden op je mobiele app. Op deze manier houd je direct een vinger aan de pols.

Tip 2: verminder dagelijkse uitgaven

Als de rekeningen zich beginnen op te stapelen kan het zijn dat je een gevoel van onmacht ervaart. Je weet niet meer welke rekening je als eerst moet betalen en hoe je uit je schulden komt. De kans is dan aanwezig dat de situatie verslechterd.

Het is daarom belangrijk om als eerst te bekijken of er uitgaven zijn waar je op kunt bezuinigen. Denk bijvoorbeeld aan zaken zoals:

  • Abonnementen (telefoon, tijdschriften, software etc.)
  • Uit etentjes, uitstapjes, vakanties
  • Auto, boodschappen, kleding

Als je een grote achterstand hebt, dan is het belangrijk dat iemand je hierbij helpt. Een bewindvoerder is een goede oplossing als het om hulp bij schulden gaat.

Tip 3: probeer lopende leningen te herfinancieren

Een andere uitgave die vaak genegeerd wordt zijn de rentepercentages van je lopende leningen. In veel gevallen is het mogelijk een lening te herfinancieren.

De lening wordt dan overgenomen door een andere of soms dezelfde partij waarbij je een lagere rente betaald. In veel gevallen kan dit tot wel duizenden euro’s per jaar schelen. Er zijn professionele dienstverleners die je hierbij kunnen helpen, maar soms kan iemand uit de persoonlijke sfeer ook uitkomst bieden.

Tip 4: stel een aflosplan op

Het is belangrijk om een maandelijks aflosplan te hebben, waarbij je met realistische uitgangspunten je schulden probeert af te lossen. Het maandbedrag van je aflosplan baseer je op jouw persoonlijke opties.

Schulden met (hoge) rentes hebben een hogere prioriteit om af te lossen. Daarnaast is het looptermijn van de schuld ook van belang. Als je achterloopt met schulden is het belangrijk om contact op te nemen met de schuldeiser om eventueel tot een betalingsregeling te komen.

Dit is niet altijd even makkelijk, omdat de emoties ook hoog kunnen oplopen. Het loont zich dan om een professional in te schakelen die jouw belangen behartigd.

Tip 5: hulp bij schulden nodig? Schakel een bewindvoerder in!

Als je geen grip meer hebt op je geldzaken, schakel dan een bewindvoerder in. Wacht hier niet te lang mee. In de meeste gevallen kan beschermingsbewind oplossing bieden om de situatie onder controle te krijgen. Als er onoplosbare schulden zijn welke niet door de beschermingsbewindvoerder opgelost kunnen worden is er de optie om in aanmerking te komen voor schuldsanering of WSNP. Als klant van ID2 bewindvoering wordt deze aanvraag voor u voorbereid.

Benieuwd welke opties voor jou het meest geschikt zijn?

Neem nú contact op met ID2 Bewindvoering voor een vrijblijvende afspraak.